V domácnostiach a na záhradách vzniká veľké množstvo biologických odpadov. Najlepšie z hľadiska ochrany životného prostredia, zdravia ľudí a zvierat, ale aj zníženia finančných nákladov na odpadové hospodárstvo je biologické odpady zbierať samostatne. Pre súkromné domácnosti existujú 2 možnosti ich využitia. Využiť ich svojpomocne alebo ich odovzdať obci v rámci triedeného zberu odpadov.
Najjednoduchšie to samozrejme majú domácnosti žijúce v rodinných domoch alebo záhradkári – tí môžu biologické odpady kompostovať, môžu nimi nastielať (mulčovať), použiť ich pri budovaní vyvýšených záhonov, parenísk...
Aj domácnosti žijúce v bytových domoch môžu svojpomocne využívať biologické odpady. Aj keď to nie je také bežné a niekedy ani jednoduché, možností je hneď niekoľko. Viac informácií o tomto spôsobe kompostovania nájdete v časti „Kompostovanie na sídlisku“.
Aby sme však mohli biologické odpady využiť, musíme ich najprv vytriediť, respektíve nezmiešať ich s ostatným odpadom z domácnosti.
Zber v kuchyni
Medzi biologický odpad, ktorý vzniká v kuchyni a môžeme ho vytriediť na ďalšie využitie patrí napr.:
-
rastlinný odpad z prípravy jedál (rôzne šupy z čistenia ovocia a zeleniny),
-
vajcové škrupinky,
-
zvyšky jedál, okrem tých, ktoré obsahujú kosti, mäso i z rýb a mliečne výrobky,
-
nedojedené, zhnité, plesnivé ovocie a zelenina,
-
škrupiny z orechov a orieškov,
-
šupy z citrusových plodov, banánov,
-
znehodnotené potraviny (napr. napadnuté moľami, po záručnej dobe, skysnuté, plesnivé, vysušené),
-
rastlinný odpad vznikajúci pri konzervovaní potravín (napr. sušení, zaváraní, kvasení a mrazení – húb, lesných plodov, ovocia, zeleniny, byliniek),
-
suché alebo zvädnuté rezané kvety,
-
znehodnotené črepníkové kvety alebo odpad z ich údržby (aj so zeminou),
-
použité papierové utierky a vreckovky.
Nádoby na zber kuchynského biologického odpadu
Pre triedenie v kuchyni sa javí ako najvýhodnejšie používanie špeciálnych odvetrávaných nádob (môžete si ich zakúpiť tu: komposter.sk, Mevako), ktoré boli vyvinuté práve pre tento účel. K biologickému odpadu sa dostáva vetracími otvormi vzduch, čím ho čiastočne vysušuje a zabezpečuje, aby nedochádzalo k jeho hnitiu a vzniku zápachu.
Najlacnejšou alternatívou je použitie rôznych nádob, ktoré už máme doma (misiek, hrncov). Z nich však treba vynášať biologický odpad pomerne často, aby nezačal hniť a neosídlil ho hmyz (vinné mušky). Často sa používajú aj vedierka s vrchnákom bez vetracích otvorov, ktoré sa dajú získať aj bezplatne napr. z obchodov, kde predávajú šaláty (vozia ich v nich od výrobcov) alebo z farieb. Ich výhodou oproti nezakrytej nádobe je vrchnák, ktorý zabraňuje šíreniu prípadného zápachu a osídleniu zbieraného biologického odpadu hmyzom.
Výhody a nevýhody najčastejšie používaných typov nádob na zber kuchynských biologických odpadov (inšpirované zo zdroja www.kompostuj.cz):
Plastové vedierko s vrchnákom
Výhody:
-
možnosť získať bezplatne alebo veľmi lacno (0 až 3 €)
-
veľký výber veľkostí – môžeme veľkosť prispôsobiť množstvu vyprodukovaných biologických odpadov
-
nikdy z nej nič nevytečie
-
pomerne ľahká dostupnosť
-
vrchnák zabraňujúci prístupu hmyzu a rozširovaniu zápachu
-
jednoduchá manipulácia pri umývaní
Nevýhody:
-
nádobu treba pomerne často vyprázdňovať (2 až 3x za týždeň)
-
nádobu po vyprázdnení treba vždy umývať
-
hrozí riziko vzniku plesní a zápachu
-
ťažko sa otvára – nedá sa otvoriť jednou rukou, čo je pri príprave jedál nepraktické
-
pri používaní kompostovateľných vreciek sa nedá využiť ich najväčšia výhoda – prevzdušňovanie
-
okrúhla nádoba sa nedá zavesiť na stenu alebo kuchynskú linku
Odpadkový kôš s vrchnákom
Výhody:
-
pomerne nízke obstarávacie náklady (4,1 až 5,7 €)
-
vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
-
pri niektorých typoch slúži rúčka ako poistka proti otvoreniu nádobky, čo je využiteľné hlavne ak máte doma mačky alebo psíkov
-
nikdy z nej nič nevytečie
-
vrchnák môže zabrániť prístupu hmyzu a rozširovaniu zápachu
-
dá sa postaviť na zem alebo pri niektorých typoch sa dá nádoba zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
-
nádoba sa ľahko umýva
-
dá sa používať v kombinácii s kompostovateľným vreckom
Nevýhody:
-
nádobu treba pomerne často vyprázdňovať (2 až 3x za týždeň)
-
nádobu po vyprázdnení treba vždy umývať
-
hrozí riziko vzniku plesní a zápachu
-
pri používaní kompostovateľných vreciek sa nedá využiť ich najväčšia výhoda – prevzdušňovanie
Špeciálny odvetrávaný košík
Výhody:
-
pomernenízke obstarávacie náklady (2,7 až 9 €)
-
výber z dvoch veľkostí – 7 a 10 litrov
-
cez bočné otvory a perforovaný vrchnák sa k biologickému odpadu ľahko dostane vzduch, čím sa obsah postupne suší a znižuje sa tým výskyt plesní a prípadný zápach
-
znížená frekvencia vysýpania biologického odpadu bez vzniku plesní a zápachu (stačí aj 1x za týždeň)
-
vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
-
dá sa postaviť na zem alebo zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
-
je určený pre používanie s kompostovateľným vreckom, ale dá sa aj bez neho (osobne dlhodobo odskúšané)
-
vrchnák môže zabrániť prístupu hmyzu (pri použití s kompostovateľným vreckom)
Nevýhody:
-
pri použití s kompostovateľnými vreckami - potreba dokupovať vrecká = zvýšené náklady (25 ks stojí cca 3 €)
-
pri použití bez kompostovateľných vreciek - pri nesprávnej manipulácii hrozí riziko pretečenia výluhu a obsadenie biologického odpadu hmyzom (vinné mušky)
-
v prípade nesprávneho používania alebo používania bez kompostovateľného vrecka sa nádobka pomerne ťažko umýva
Špeciálny držiak na kompostovateľné vrecká
Výhody:
-
zabezpečené dokonalé prevetrávanie biologického odpadu zo všetkých strán, čím sa znižuje riziko vzniku plesní a zápachu
-
znížená frekvencia vysýpania biologického odpadu bez vzniku plesní a zápachu (stačí aj 1x za týždeň, v niektorých prípadoch aj menej často)
-
vrchnák sa ľahko otvára aj s jednou rukou alebo plnými rukami
-
nastaviteľná výška držiaka (5 až 15 litrov)
-
konštrukcia zabezpečuje bezproblémové vyberanie a vkladanie kompostovateľného vrecka (aj plného)
-
dá sa postaviť na zem alebo zavesiť na stenu alebo dvierka v kuchynskej linke
Nevýhody:
-
najdrahší z porovnávaných nádob (9,2 až 9,3 €)
-
použiteľný iba v kombinácii s kompostovateľnými vreckami - potreba dokupovať vrecká = zvýšené náklady (25 ks stojí cca 3 €)
-
keď je držiak postavený mimo kuchynskej linky, tak pôsobí dosť neesteticky – zo všetkých strán je vidieť biologický odpad
-
držiak s biologickým odpadom treba chrániť pred deťmi a zvieratami (neuveriteľne ich tie vrecká lákajú)
Kompostovateľné vrecká
K zvýšeniu komfortu zberu biologických odpadov vznikajúcich v domácnostiach nám môžu poslúžiť aj kompostovateľné vrecká (komposter.sk, Mevako, DM drogéria). Ideálna je ich kombinácia s odvetrávanými nádobami alebo stojanmi na tieto vrecká.
Kompostovateľné vrecká musia byť označené medzinárodným logom OK Compost, ktoré zabezpečuje, že je vrecko 100 % rozložiteľné pri procese kompostovania. Vrecká bez tohto loga pri kompostovaní nepoužívajte.
Výhody kompostovateľných vreciek:
-
Je kompostovateľné – vrecko spoločne s nazbieraným biologickým odpadom môžeme kompostovať.
-
Paropriepustnosť – vrecká prepúšťajú paru (nie vodu), čím dochádza k znižovaniu vlhkosti zbieraného biologického odpadu. Tým sa znižuje aj riziko jeho hnitia a vzniku zápachu.
-
Jednoduchá a hygienická manipulácia – vrecko s biologickým odpadom stačí po naplnení vybrať z nádoby a vložiť do kompostoviska alebo nádoby určenej na zber biologického odpadu.
-
V suchom prostredí sú dlhodobo skladovateľné.
-
Znižujú potrebu častého umývania nádob na zber biologických odpadov.
-
Rady a tipy pre kompostovanie kompostovateľných vreciek:
-
Vrecká vkladajte do kompostoviska vždy otvorené.
-
Vrecko musíme zakryť ďalším biologickým odpadom, aby bolo v prostredí s dostatočnou vlhkosťou. Ak ho necháme na povrchu, tak sa rozkladný proces spomaľuje.
-
Jednotlivé vrecká ukladajte v kompostovisku vždy na iné miesto. Medzi jednotlivými vreckami musí byť vždy ďalší biologický odpad, ktorý ich od seba oddelí. Inak hrozí vytvorenie vrstvy, ktorá bude brániť prevzdušňovaniu biologického odpadu v kompostovisku. Bez vzduchu biologický odpad hnije a hrozí vznik zápachu a spomalenie jeho rozkladu.
-
Pokiaľ nie je vrecko poškodené, môžete z neho biologický odpad vysypať a vrecko použiť ešte raz.
Zber na záhrade, políčku, záhumienke, z chovu zvierat
Medzi biologický odpad, ktorý vzniká na záhrade, políčkach, záhumienkach a môžeme ho vytriediť na ďalšie využitie patrí napr.:
-
kvety,
-
tráva, seno,
-
slama z obilnín, olejovín a strukovín,
-
konáre,
-
lístie (vrátane orechového),
-
ihličie,
-
kukuričné kôrovie a klasy,
-
pozberové zvyšky z pestovania (napr. vňate zo zemiakov, cibuľovín, paradajok a paprík, listy z hlúbovín a koreňovej zeleniny, makovice),
-
zhnité a plesnivé ovocie a zelenina,
-
vypletá burina,
-
zemina,
-
hobliny, piliny a štiepka z dreva,
-
hnoj a trus (okrem psích a mačacích výkalov).
Zber biologických odpadov zo záhrad, políčok, záhumienok a z chovu zvierat je jednoduchší, ako toho z kuchyne a domácnosti. Je to prirodzené, pretože prípadné chyby sú menej „cítiť“, ako keď sa stanú v kuchyni. Stačí si zapamätať len tieto zásady:
a) Pri domácom kompostovaní
-
mäkké, zelené a šťavnaté biologické odpady (pokosená tráva, zhnité ovocie a zelenina, hnoj...) vkladajte do kompostoviska čím skôr po ich zbere a zmiešajte ich so suchými, hnedými a drevnatými odpadmi (seno, slama, drevná štiepka, kukuričné kôrovie, lístie...),
-
suché, hnedé a drevnaté biologické odpady si uskladnite (vo vreciach) a používajte ich iba postupne na primiešavanie k mäkkým, zeleným a šťavnatým odpadom,
-
pred vložením do kompostoviska zabezpečte, aby biologický odpad nebol väčší, ako je veľkosť palca,
-
zvyšky zo šťavnatého ovocia zahrabte v kompostovisku hlbšie pod povrch (niekoľko centimetrov). Ak zostane na povrchu, tak láka hmyz, ktorý sa v ňom veľmi rýchlo rozmnoží,
-
do kompostoviska nevkladajte uhynuté zvieratá, kosti, výkaly chorých a mäsožravých zvierat, zvyšky zo zabíjačky, odpad z drevotriesky, ani žiadne nerozložiteľné odpady.
b) Pri zbere do nádob určených na triedený zber
-
udržujte nádobu čistú, hlavne okraje nádoby (pod vrchnákom) a vetracie otvory,
-
do nádoby vkladajte len tie druhy biologických odpadov, na ktoré je určená (informácie si vyžiadajte na obecnom/mestskom úrade alebo od zberovej spoločnosti),
-
pokiaľ sa to dá, tak mäkké, zelené a šťavnaté biologické odpady vkladajte do nádoby tesne pred jej vývozom (aby nedošlo k ich hnitiu a vzniku zápachu),
-
do nádoby nevkladajte uhynuté zvieratá, zvyšky zo zabíjačky, nerozložiteľné odpady, odpad z drevotriesky,
-
nadrozmerné časti biologického odpadu zmenšite na požadovanú veľkosť.